Wieczory kulinarne w internacie ZSL cieszą się dużą popularnością wśród wychowanków. Pani Sylwia Jandzińska wraz z grupą chętnej młodzieży podczas zajęć kulinarnych piekli gofry oraz zapiekanki. Pieczenie gofrów rozpoczęło się od znalezienia przepisu, przygotowania składników. Kiedy wszystko było już gotowe zaczęli przyrządzać ciasto. Uczniowie wsypywali do miski wszystkie produkty, wymieszali mikserem, tak aby powstała jednolita masa. Rozgrzali gofrownicę i zaczęli pieczenie. Wszędzie unosił się wspaniały zapach, młodzież czekała, aż będą mogli zacząć dodawać swoje ulubione dodatki tj. bita śmietana, owoce, dżem, cukier puder. Wszystkie gofry wyglądały bardzo apetycznie, smakowały dokładnie tak samo.
Podczas kolejnego wieczorku kulinarnego młodzież piekła zapiekanki.
Przygotowywanie ich odbywało się w miłej atmosferze. Zaczęliśmy od krojenia pieczarek, cebuli oraz szczypiorku. Gdy wszystkie składniki były już gotowe wychowankowie zabrali się za pieczenie zapiekanek, które wyszły przepyszne.
Wychowankowie z chęcią planowali kolejne zajęcia kulinarne.
p. Sylwia Jandzińska